De Groene Kathedraal
In het voorjaar van 2026 presenteert Van Gogh Homeland in de Spoorzone van Tilburg: de Groene Kathedraal. In de maanden mei en juni van 2026 popt in de Spoorzone een iconisch bouwwerk op, een groene kopie van de Tilburgse Heuvelse Kerk. Dit wordt het podium van een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht de spotlight wordt gezet op dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven. De Groene Kathedraal is een idee van de wereldberoemde Brabantse architect Winy Maas (MVRDV), tevens de curator van het hele programma. De Gemeente Tilburg is gaststad voor de eerste editie van Van Gogh Homeland: een belevenis met betekenis!
Groene oase
Deze grote eyecatcher, een tijdelijke constructie met meerdere verdiepingen, wordt ontworpen als een groene oase vol bomen, struiken en planten. Hier kunnen bezoekers diverse duurzaamheidsthema’s op een spannende en verleidelijke manier gaan ervaren. Met een hoofdrol voor de vergroening van onze steden.
Dit bouwwerk nodigt je uit om te komen kijken; het is een magneet die mensen aantrekt, erom vraagt bekeken, onderzocht en beklommen te worden. Een stedelijk lunapark waarin het publiek kan doen, dwalen en ervaren. Een ‘green sky walk’ voert je langs pop-up exposities en kunstinstallaties: een interactieve ontdekkingsreis langs dilemma’s en onverwachte oplossingen. De hoge torens van het bouwwerk bieden letterlijk en figuurlijk vergezichten en nieuwe perspectieven.
In de open ruimte onderin de constructie, het schip, het koor en het voorportaal van de kathedraal, is gedurende de maanden dat de kathedraal er staat ruimte voor diverse programmering zoals theater, muziek en dans.
Uniek experiment
De Groene Kathedraal is een metafoor voor geloof in een groene en leefbare stad. Dit living lab is een uniek experiment om te onderzoeken hoe het vrijetijdsdomein bij kan dragen aan bekendheid over en draagvlak voor regionale transities.
Na afloop van deze pop-up experience trekt de begroeiing van de kathedraal als een groene processie de stad in en verspreid zich over Tilburgse tuinen, perken en parken. Zo levert Van Gogh Homeland een waardevolle bijdrage aan het vergroenen van de stad en aan het gesprek over de toekomst van Brabant.
Deze ‘sacrale’ hotspot biedt het podium aan groene dromen van inwoners, bezoekers, kunstenaars, studenten en betrokken partners waaronder Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg, Efteling en Libéma.
Deze Groene Kathedraal is een ‘voorportaal’ van de gemeentelijke ambities voor een kansrijke, groene, duurzame, groeiende, bloeiende en bruisende leefomgeving. Met zicht op de Heuvelse Kerk neemt de Groene Kathedraal een voorschot op de voorgenomen groene connectie tussen de Tilburgse binnenstad en de Spoorzone.
Tilburg is hot
In de tweede helft van de 19e-eeuw maakt Tilburg haar bloeiperiode door als toonaangevende textielstad. Het was toen dat Vincent van Gogh het tekenvak leerde in het tekenlokaal van de Tilburgse HBS in het voormalige paleis van Koning Willem II. Als ‘versteende’ industriestad heeft Tilburg zomers te maken met hittestress. Kortom Tilburg is hot.
Tilburg werkt er nu hard aan om ook in de toekomst een gezonde en leefbare stad te zijn. Onder andere door in te zetten op meer groen en meer water in de stad. Daarom slaan de gemeente Tilburg, Provincie Noord-Brabant, Midpoint Brabant en partners als de Efteling en Libéma de handen ineen voor de allereerste editie van Van Gogh Homeland in het voorjaar van 2026.