Met een project de horizon van Brabant transformeren, een plek waar Van Gogh zo van hield
Artikel Fahrenheit magazine
Midpoint Brabant, de firma MVRDV en de Stichting van Gogh Homeland heeft de krachten gebundeld om een betekenisvolle ervaring te creëren die het Nederlandse landschap viert dat Vincent van Gogh 150 jaar geleden diep inspireerde.
Gelegen in de provincie Noord-Brabant in Nederland, het project richt zich op het grote amor dat deze kunstenaar beweerde dat het landschap, zoals te zien is in veel van zijn schilderijen. Maar meer dan een eeuw nadat Vincent zijn geboorteprovincie verliet, staat dit gebied nu onder grote druk
Het aantal overstromingen neemt toe naarmate boeren, steden, industrie en liefhebbers van de natuur Ze vechten om de beschikbare ruimte. Hoe vindt Brabant dan de balans tussen idylle en vooruitgang?
Daarom probeert de Van Gogh Homeland Foundation mensen bewust te maken van de komende uitdagingen in de regio. Maar belangrijker nog, het wil op een aantrekkelijke en toegankelijke manier laten zien hoe het landschap dat Vincent van Gogh zo dierbaar is, duurzamer en groener kan worden gemaakt in de toekomst.
“Door kennis van architectuur, landschapsinrichting en duurzaamheid te combineren met ervaring in de recreatiebranche willen de initiatiefnemers jong en oud weer enthousiasmeren voor het Brabantse landschap”, aldus MVRDV op haar website.
Het project bestaat uit drie delen: de Van Gogh Homeland Experience, een attractie die samen met de Efteling wordt ontwikkeld; Van Gogh Homeland Biennale, waarvan de eerste editie momenteel gepland staat voor 2025; en tot slot het Atelier de la Patria Van Gogh, een hub voor kennisoverdracht van waaruit de attractie en de biënnale zullen plaatsvinden. MVRDV en de stichting VGH richten zich in eerste instantie op de ontwikkeling van de biënnale, waarvoor Winy Maas, founding partner van MVRDV, is geselecteerd als eerste curator.
De Van Gogh Homeland Biënnale vindt plaats als een openluchttentoonstelling gevuld met een reeks bezichtigbare landmarks en tijdelijke installaties verspreid over Brabant, die de vraag stellen: hoe gaat het met Brabant (nu)?
Dankzij bovenstaande kunnen bezoekers op ontdekkingstocht door tijdelijke duinen, tuinbouwtorens, regenkamers en boomhutten die in het landschap worden geplaatst.
Het streven is om de biënnale om de twee jaar in een ander deel van Brabant te organiseren. De eerste editie, die gepland staat voor het jaar 2025, vindt plaats in het centrum van Brabant, in de gemeente Tilburg.